tanieżarcie

Wpis

środa, 28 sierpnia 2013

Szybkie, syte, smaczne ... a przede wszystkim tanie

Szybka, smaczna Potrawa sezonowa ze świeżych warzyw. 

Składniki.

  • 1 kg. ziemniaków. 
  • 1 średnia, mloda cukinia. 
  • 2 średnie młode cebule. 
  • 1 parówka. 
  • Tłuszcz - oliwa, olej, smalec. 
  • Sól, pieprz, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie, czosnek. 

Ceny.

  • Od 0,99 zł. do 1,29 zł. za 1 kg. ziemniaków. 
  • Od 0,99 zł. do 1,99 zł. za 1 kg. cukinii. 
  • Ok. 2 zł. za 1 kg. cebuli. 
  • Ok. 6 zł za 1 kg. parówek. 
  • ?
  • ?

Koszt całości: ok. 2 zł za ok. 1,5 kg smacznego, sytego żarełka. 

Przygotowanie. 

  • Ziemniaki dokładnie myję (szczotkuję) w misce, w zimnej wodzie. Początkowo w ten sposób traktowałem tylko młode ziemniaki, jest już sierpień i ... ku mojemu zaskoczeniu ziemniaki dokładnie myte i szczotkowane w dalszym ciągu po poddaniu takiej samej obróbce jak młode są tak samo smaczne. Aby nie marnować zbyt dużej ilości wody w pierwszej kolejności ziemniaki szczotkuję w misce z wodą i dopiero potem szybko dokładnie je płuczę pod strumieniem bierzącej wody z kranu. 
  • Umyte ziemniaki kroję w skośne, cienkie plastry, wrzucam je na rozgrzaną patelnię na której jest już rozgrzany tłuszcz. Ogień pod patelnią jest niewielki.  
  • Dokładnie umytą cukinię traktuję tak samo jak wcześniej ziemniaki, po czym wzucam ją na patelnię. 
  • Cebulę obieram ze zbędnych łusek, kroję na ósemki i dokładam do ziemniaków i cukinii które są już na patelni. 
  • Parówkę (czasami sobie na to pozwalam) obraną z tworzywka w którym jest, kroję na drobne plastry i traktuję j.w.
  • Na wierzch wszystkich warzyw podsypuję trochę majeranku, dodaję świeżo zmielony pieprz, następnie na patelnię nakładam pokrywkę tak aby szczelnie przylegała do patelni. 
  • Podczas smażenia potrawy delikatnie ją ... na patelni co ok. 5 minut. 
  • Sól do potrawy dodaję na samym końcu, gdy warzywa są już miękkie. 
  • Całość smażenio-duszenia potrawy to ok. 30 minut, zacząłem ją robić tuż przed rozpoczęciem wpisu na blogu - teraz już ją pałaszuję.  
  • Zestaw przypraw do potrawy jest dowolny (jak w części - Składniki), jest to kwestia osobistych upodobań, często do potrawy na samym końcu (na parę minut przed podaniem na stół) dodaję świeży czosnek gdy patelnia jest jeszcze na ogniu i pod przykryciem. 

Na koniec opis potrawy - część ziemniaczków jest usmażona, wszystkie są miękutkie i delikatnie mączyste. Pozostałe warzywa są miękkie, całość potrawy jest bardzo smaczna. 

Smacznego !

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ze Szmulowizny i Bródna http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ciąg dalszy nastąpi ... 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt z autorem blogu: zeszmulowiznyibrodna@gmail.com

Zapraszam również na blogi:

http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/html

http://szmulowiznaludzieihistoria.blox.pl/html

Uwaga: Kopiowanie zdjęć, tekstów i innych materiałów dostępnych na blogu, tylko za zgodą piszącego blog.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
stefelek
Czas publikacji:
środa, 28 sierpnia 2013 20:30

Polecane wpisy

  • Szybciutkie spaghetti z warzywami.

    Szybciutkie spaghetti z warzywami. Składniki. 1 opakowanie makaronu spaghetti. 1/2 kapusty pekińskiej. 3 średnie cebule. 2 marchewki. Oliwa lub olej. Sól, piepr

  • Ulęgałki w syropie waniliowym.

    Ulęgałki w syropie waniliowym. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Szybkie śniadanie.

    Szybkie śniadanie. Składniki. Część ciepła. 4-5 młodych ziemniaków. 1 cebula. 1 jajko. Olej, sól, pieprz. Surówka. 1 marchewka. 1 jabłko. Kapusta cukrówka. Oliw

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny