tanieżarcie

Wpis

sobota, 06 października 2012

Smalczyk z wątróbką.

Od czasu do czasu przypominam sobie swoje najtrudniejsze chwile związane z moimi finansami i kulinarne efekty tych sytuacji. Ten przepis został opublikowany przeze mnie wcześniej w paru wersjach smakowych na stronie Mniam Mniam.com /stefelek/. Smalczyk powstał tuż przed jednymi ze Świąt Bożego Narodzenia. W kieszeni miałem mniej niż pustki, a chciałem mieć na Święta coś czego nie miał nikt przede mną. W efekcie oprócz paru potraw świątecznych w najtańszym wydaniu, miałem po raz pierwszy na swoim stole smalczyk z wątróbką.  

Smalczyk z wątróbką kurzą /ilość porcji dowolna/. 

Składniki.

  1. 1/2 kg świeżej słoniny.
  2. 1/2 kg wątróbki drobiowej.
  3. 2 cebule.
  4. 2 jabłka o winnym smaku.
  5. 20 oliwek.
  6. Sól, pieprz, majeranek, tymianek.

Ceny.

  1. Ok. 7 zł za 1 kg słoniny,  
  2. Ok. 7 zł za 1 kg wątróbki kurzej.
  3. Ok. 1 zł za 1 kg cebuli.
  4. Ok. 2,5 zł za 1 kg jabłek.
  5. Ok. 2 zł za 0,2 kg oliwek.
  6. ?

Koszt całkowity: ok. 10 zł za ok. 1,5 kg bardzo smacznego smarowidła do chleba.

Przygotowanie.

  1. Słoninę skroić, wrzucić na patelnię, stopić na złoto.
  2. Cebulę oczyścić, pokroić w plasterki lub drobną kostkę, udusić na szklisto na patelni.
  3. Obrane, oczyszczone, wymyte jabłka zetrzeć na tarce do warzyw, następnie dodać do usmażonej cebuli. Razem dusić po przykrytą patelnią przez 3-5 minut na małym ogniu.
  4. Wątróbkę umyć w zimnej wodzie, wrzucić na patelnię, delikatnie obsmażyć razem ze stopioną słoniną, cebulą i uduszonym jabłkiem.
  5. Zdjąć patelnię z gazu, wątróbkę dokładnie rozgnieść widelcem.
  6. Oliwki pokroić na cienkie plasterki, dodać do masy smalczykowej na patelni, dusić 2 do 3 minut delikatnie mieszając całość.  
  7. Dodać sól i pieprz do smaku.
  8. Dodać majeranek i tymianek, te przyprawy dodaję w sporych ilościach.
  9. Całość dusić razem jeszcze 2-3 minuty, tak aby wszystkie przyprawy uwolniły swoje smaczki ...
  10. Przełożyć do miski lub kamiennego garnka.
  11. Po wystudzeniu wstawić do lodówki.
  12. Taki smalczyk do dobrze schłodzonego piwa też pasuje ...
  13. Od czasu do czasu eksperymentuję z dodatkami i przyprawami. Czegoś dodam więcej, czegoś innego mniej, czasem dodaję jakiś nowy element, inny odejmuję. Efekty takich eksperymentów zawsze są smaczne.

Uwaga !!! Taki smalczyk uzależnia .....

Można oczywiście próbować całość Smalczyku przemielić w maszynce do mięsa /nigdy tego nie robiłem/, odpowiada mi naturalna gruzełkowatość wątróbki, kawałki smażonej cebulki, itp.
Od pewnego czasu ten przepis na Smalczyk, nazywa się również Smalczykiem Świątecznym.
Naprawdę jest niezły i smacznego.

 

Ciąg dalszy nastąpi ...

 

Kontakt z autorem blogu: zeszmulowiznyibrodna@gmail.com

Zapraszam również na blogi:

http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/html

http://szmulowiznaludzieihistoria.blox.pl/html

Uwaga: Kopiowanie zdjęć, tekstów i innych materiałów dostępnych na blogu, tylko za zgodą piszącego blog.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
stefelek
Czas publikacji:
sobota, 06 października 2012 18:50

Polecane wpisy

  • Szybciutkie spaghetti z warzywami.

    Szybciutkie spaghetti z warzywami. Składniki. 1 opakowanie makaronu spaghetti. 1/2 kapusty pekińskiej. 3 średnie cebule. 2 marchewki. Oliwa lub olej. Sól, piepr

  • Ulęgałki w syropie waniliowym.

    Ulęgałki w syropie waniliowym. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Szybkie śniadanie.

    Szybkie śniadanie. Składniki. Część ciepła. 4-5 młodych ziemniaków. 1 cebula. 1 jajko. Olej, sól, pieprz. Surówka. 1 marchewka. 1 jabłko. Kapusta cukrówka. Oliw

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny