tanieżarcie

Wpis

niedziela, 30 września 2012

Tanie, smaczne dżemy z cytrusów.

Dżem z pomarańczy.  

Pomysł na dżem tego typu wziął się z potrzeby odnalezienia smaku skórki pomarańczowej przygotowywanej przez moją babcię Mariannę /Marię/ Daniłowicz z d. Sikorską. Myślałem, próbowałem coś tam zrobić i po pewnym czasie się udało. Przepis jest mój, a smak skórki pomarańczowej taki sam jak w czasach gdy skórkę pomarańczową robiła babcia. 

Składniki.

Składniki podstawowe.

  1. 1 kg pomarańczy /najlepiej bez pestek/.
  2. 2 l soku pomarańczowego w kartonie /oczywiście zdrowszy jest sok naturalny/.
  3. Sok z cytryny, cytrynka.
  4. 0,5 kg. cukru.
  5. 0,5 kg. cukru żelującego.

Dodatki.

  1. Rodzynki.
  2. Suszone daktyle.
  3. Laska wanilii, kora cynamonu, goździki, anyż gwiazdkowy.
  4. Pieprz, czerwona ostra papryczka, imbir.

Ceny.

Składniki podstawowe.

  1. 3-4 zł za 1 kg.
  2. 4-5 zł.
  3. Ok. 2 zł.
  4. Ok. 3,5 zł za 1 kg.
  5. Ok. 5 zł za 1 kg.

Dodatki.

  1. Ok. 3 zł za 150 gram.
  2. Ok. 3 zł za 150 gram.
  3. ?
  4. ?

Koszt całkowity: 14-16 zł w wersji podstawowej ok. 2 l dżemu /7-8 słoików dżemu z pomarańczą/. 

Przygotowanie.

  1. Pomarańcze należy bardzo dokładnie wymyć, wręcz wyszczotkować. Pomarańcze w przygotowaniu dżemu używane są w całości.
  2. Wymyte pomarańcze pokroić w plastry grubości od 0,75 cm do 1cm. Jeżeli w plastrach są pestki należy je usunąć.
  3. Do dużego garnka włożyć pokrojone w plastry pomarańcze, zalać je sokiem pomarańczowym tak aby wszystkie plastry były zalane sokiem.
  4. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut stopniowo dodając cukier, dodać przyprawy /do uznania/.
  5. Przez kolejne 2-3 dni /razem 3-4/ gotować dżem na małym ogniu przez 30 do 40 minut.
  6. Do smaku dodajemy odpowiednią dla siebie ilość soku z cytryny, jeżeli go nie dodamy dżem może w smaku być za słodki /kwestia upodobań osobistych/.
  7. Odparowany podczas duszenia dżemu sok pomarańczowy, uzupełniamy pozostałym sokiem z kartonu /przechowujemy go w lodówce/.
  8. Na koniec dodajemy cukier żelujący. Słodkość dżemu jest to sprawa osobistych upodobań, można dodać większą ilość cukru.
  9. W wersji bardziej bogatej można do dżemu można dodać np. wcześniej namoczone rodzynki, pokrojone na wąskie paski suszone daktyle, itp.
  10. Gotowy dżem można słoikować, w takiej sytuacji należy go traktować tradycyjnie, tak jak inne przetwory, potem schować go na zimę do spiżarki. Lepszym według mnie sposobem jest znalezienie dla niego miejsca w lodówce i gdy ma się na niego ochotę zjadanie go np. na podwieczorek. A jest całkiem, całkiem smaczny ... Plastry pomarańczy duszone w syropie pomarańczowym można pokroić na mniejsze kawałki, są całe, miękkie, skórka również, a ten smak ...
  11. Innym sposobem użycia dżemu pomarańczowego zrobionego domowym sposobem, jest smarowanie nim np. naleśników. Nie muszę kupować syropu klonowego i nie kupuję ... bo i po co ...
  12. Te same zasady można stosować do zrobienia np. dżemu z grejpfruta. Trzeba tylko pobalansować dodatkami /grejpfrut jest przecież gorzki/ i taki dżem jest nie mniej smaczny. To co może być zaskakujące dla osób wczesniej nie próbujących tego typu dżemów, skórki z grejpfruta też nie wyrzucamy, w dżemie ją zjadamy ze smakiem po odpowiednim przygotowaniu.   

Przyprawy do dżemu dodajemy na zasadzie bouquet garni. Najprostszym sposobem przygotowania bouquet garni do dżemu, jest włożenie przygotowanych przypraw do wcześniej przygotowanej gazy. Następnie robimy z tego niewielki tobołek, potem tobołek zawiązujemy sznurkiem do pieczenia mięs, który można kupić w niektórych supermarketach lub białą nitką. Jeżeli tego nie zrobimy, podczas jedzenia dżemu przypomni nam się herbata plujka. Gdy dżem jest gotowy do spożycia, tak przygotowane przyprawy usuwamy.

Kompozycja przypraw do dżemu i wynikające z tego tytułu różne smaki, to kwestia naszej fantazji w kuchni. 

Jeżeli kupujemy pomarańcze do zjedzenia /na deser, do sałatki, itp/ nie wyrzucajmy pozostałych skórek z pomarańczy. Wystarczy skórki z pomarańczy dokładnie wymyć, pokroić w cienkie skośne paski, dokupić 1 kg. pomarańczy i dodać drobno pokrojone skórki z pomarańczy do duszonego przez nas dżemu /na samym początku duszenia/. I nie zmarnuje się nic ... 

Bouquet garni:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bouquet_garni

 

Ciąg dalszy nastąpi ...

 

Kontakt z autorem blogu: zeszmulowiznyibrodna@gmail.com

Zapraszam również na blogi:

http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/html

http://szmulowiznaludzieihistoria.blox.pl/html

Uwaga: Kopiowanie zdjęć, tekstów i innych materiałów dostępnych na blogu, tylko za zgodą piszącego blog.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
stefelek
Czas publikacji:
niedziela, 30 września 2012 10:21

Polecane wpisy

  • Szybciutkie spaghetti z warzywami.

    Szybciutkie spaghetti z warzywami. Składniki. 1 opakowanie makaronu spaghetti. 1/2 kapusty pekińskiej. 3 średnie cebule. 2 marchewki. Oliwa lub olej. Sól, piepr

  • Ulęgałki w syropie waniliowym.

    Ulęgałki w syropie waniliowym. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Szybkie śniadanie.

    Szybkie śniadanie. Składniki. Część ciepła. 4-5 młodych ziemniaków. 1 cebula. 1 jajko. Olej, sól, pieprz. Surówka. 1 marchewka. 1 jabłko. Kapusta cukrówka. Oliw

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny